Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Keto lody

Keto lody to doskonała opcja dla osób na diecie ketogenicznej, które pragną cieszyć się deserem bez wyrzutów sumienia.
keto lody

Keto lody są kremowe, bogate w smaku, a jednocześnie niskowęglowodanowe. Można je łatwo przygotować w domu, używając naturalnych składników, co pozwala uniknąć dodatkowych cukrów i konserwantów.

Składniki

  • 2 szklanki śmietanki kremówki (36% lub więcej)
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego (niesłodzonego)
  • 1/3 szklanki erytrytolu lub innego słodzika keto
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Podgrzewanie Śmietanki: W średnim garnku podgrzej śmietankę kremówkę i mleko migdałowe/kokosowe. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. Mieszanie Żółtek z Słodzikiem: W osobnej misce ubij żółtka z erytrytolem.
  3. Temperowanie Żółtek: Dodaj powoli gorącą śmietankę do ubitych żółtek, ciągle mieszając, aby uniknąć ścięcia się jaj.
  4. Gotowanie: Przelej całość z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje.
  5. Chłodzenie: Zdejmij garnek z ognia, dodaj wanilię i sól, a następnie ostudź mieszaninę w lodówce.
  6. Mrożenie: Przelej schłodzoną masę do maszyny do lodów i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Jeśli nie masz maszyny, zamroź masę w zamrażarce, mieszając co godzinę.

Podsumowanie

Keto lody to świetny sposób na zdrowy i smaczny deser. Możesz je urozmaicić dodając orzechy, kakao, kawałki keto czekolady, czy inne dodatki pasujące do diety keto.

Dodaj komentarz